Ingetogen op paneel

Met renaissance-meesters als Hans Holbein, Hans Memling en Jan van Scorel als voorbeeld, maakte ik dit schilderijtje op paneel. Wat mij zeer aanspreekt in de portretten van deze schilders zijn de sterke kleuren die – vreemd genoeg – in de 15e en 16e eeuw vaak veel uitgesprokener waren dan in de 17e eeuw.
Schilderen op paneel werkt heel anders dan op linnen: de ondergrond is veel vlakker/gladder en beweegt niet mee. Schilderen doe ik hier aanzienlijk dunner en gelaagder dan op linnen, ook werk ik meer precies en minder intuïtief.
De voorstelling is hedendaags en authentiek: het ingetogen beeld van Ninke die haar baby hier aan de keukentafel de borst gaf, inspireerde me tot het maken van dit schilderijtje.

Het paneeltje is voorbereid volgens de oude schildertechnieken, onder andere zichtbaar op foto met de onderschildering op een – voor dit geval – donkere ondergrond.