Museumschool 3: 17e eeuw

Na de verrassende inwijding in het temperaschilderen, ben ik inmiddels aan het ervaren hoe onze topschilders uit de 17e eeuw te werk gingen. Dit keer met als docent de Haagse Rembrandtexpert René Klarenbeek. En hoe – andermaal – geweldig is het te leren wat een dramatische verschillen bestaan tussen schildertechnieken.
Het schilderen op een dunne basis van olie, terpentijn en verf maakt het – hoezeer in tegenstelling tot tempera – mogelijk om in de opzet vrij te tekenen.
Opgezet uit de losse hand (een kopie naar waarneming), zien we hier mijn voorlopige nabootsing van een werk van de Vlaamse grootmeester Anthony van Dyck. Dit is het tussenresultaat na twee lesdagen. Het geheel bestaat nog slechts uit 4 pigmentkleuren: oker, gebrande omber, loodwit en kasselse aarde. Volgende keer wordt er een volgende kleurlaag aangebracht, waaronder roodtinten.