Vorige week heb ik de geweldige cursus “Oude Schildertechnieken” afgerond die aan de Museumschool in het Catharijneconvent in Utrecht werd gegeven door Lukas Stofferis en Micha Leeflang (Cath.conv).
Hoe schilderden de “oude meesters” in de 16e eeuw? Aan de hand van schilderijen uit het depot van het Catharijne Convent hebben we gepoogd hun werkwijze te volgen. Fascinerend! Zelf olieverf maken en mediums, kopieëren met pigment, glaceren. Alles steeds laag voor laag. En goed theoretisch omgeven door inzichten, ervaringen en illustraties uit de praktijk.
Erg leerzaam, ook voor mìjn manier van schilderen. Voorlopig maar eens minder verf gebruiken ….
Toverwoord is Sprezatura (kunst maken met een zekere nonchalance, althans op zo’n manier dat het geen moeite lijkt te kosten…). En natuurlijk werken aan allerlei panelen tegelijk. Dat moet ook wel, als je lang moet wachten tot een paneel droog is om een nieuwe laag te kunnen schilderen.

Hiernaast mijn tussentijdsen nabootsing van het door Maarten van Heemskerck (1498-1574) geschilderde portret van Emme Theunisdr. van Souburgh. Het was het derde schilderij dat we kopieerden. Helaas hebben we het niet kunnen afmaken. Maar het liet zich aanzien dat het resultaat al veel beter zou worden dan bij de eerste twee.